PRODUCT INFORMATIE

Algemeen

 • Onderhoud van fronten dient te geschieden door middel van een vochtige doek. Het gebruik van (agressieve) reinigingsmiddelen is niet aan te bevelen. Gebruik nooit stoomreinigers. Gebruik nooit schuurmiddelen of reinigingsmiddelen die oplosmiddelen bevatten.
 • Zorg ervoor dat er geen waterresten in profielen of hoeken achterblijven.
 • Koffiezetapparaten, waterkokers, toastapparaten e.d., nooit direct onder de hangkasten gebruiken. Stoomafgifte kan schade aan corpussen en/of fronten veroorzaken.
 • Bij niet of niet juist gebruiken van de afzuigkap tijdens het gebruik van de kookplaat kan schade ontstaan aan corpussen en/of fronten van hangkasten.
 • Bij gaskookplaten nooit de vlam laten branden zonder pan op de kookplaat. Hierdoor kan schade ontstaan aan corpussen en/of fronten van hangkasten.
 • De oven met gesloten deur laten afkoelen, nooit met geopende deur.
 • Laat de deur van een hete lucht oven nooit onnodig open staan.
 • De deur van de afwasautomaat niet direct na het programma-einde openen; eerst laten afkoelen.
 • Zorg voor een goed geventileerde keukenruimte.
 • Vermijdt extreme inwerking van zonlicht.

Onderhoud kunststof hoogglans fronten

 • Hoogglans fronten niet schoonmaken met alcoholhoudende reinigingsmiddelen. Ook niet met reinigingsmiddelen welke oplosmiddelen bevatten.
 • Onderhoud dient te geschieden door middel van een vochtige doek (water) of met licht zeepwater.

Hoogglans gelakte fronten/ mat gelakte fronten en UV lak fronten

 • Fronten zijn voorzien van een beschermende folielaag die pas na de montage van de complete keuken mag worden verwijderd.
 • Hierdoor laden de fronten zich statisch op en hebben de neiging stof aan te trekken.
 • Reinigen met zeepoplossing (maximaal 1%).
 • Nooit schuurmiddelen of reinigingsmiddelen met spiritus, alcohol of terpentine gebruiken. In geen geval autowas gebruiken.

Houten fronten

 • Omdat hout een natuurproduct is, zijn kleur- en structuurverschillen onvermijdelijk. Deze zijn het bewijs van echtheid en kunnen derhalve geen aanleiding zijn voor een klacht. Zelfs door verschillende lichtinvallen kan het lijken alsof er verschil zit in het hout. Licht- en zonwerking kunnen in de loop van de jaren leiden tot veranderingen in de kleur. Omdat hout levend materiaal is, mag het niet in extreem vochtige of droge lucht geplaatst worden. Het hout komt dan in beweging, waardoor het zal krimpen of opzwellen. Het verwerkte hout is afgestemd op de gebruikelijke luchtvochtigheid van 45 tot 70% (gemeten met een hygrometer).
 • Te hoge luchtvochtigheid kan gereduceerd worden d.m.v. regelmatige ventilatie en verbeterde isolatie.
 • Te droge lucht kan bijvoorbeeld verholpen worden d.m.v. het bevestigen van een waterverdamper aan de radiator.

Kunststof fronten

 • Licht- en zonwerking kunnen leiden tot veranderingen in de kleur.

Dág vette vingers: matte keukenkastjes schoonmaken doe je zo

Een mat zwarte keuken is geliefd om zijn minimalistische en moderne look, maar helaas heeft hij een grote vijand: vingerafdrukken. Matte keukenkastjes schoonmaken is dan ook een belangrijke en terugkerende klus. Met deze tips wordt het een piece of cake.

Matte keukenkastjes schoonmaken

Een matte keuken is al jaren erg populair, vooral in een donkergrijze, zwarte of donkerblauwe kleur. Hij past prachtig in een moderne interieurstijl met een tikkeltje luxe. Een matte afwerking is rustig vanwege het gebrek aan reflectie, waardoor hij een subtiliteit en minimalisme uitstraalt. Vaak wordt dat extra benadrukt met een greeploos design. Het grootste nadeel? Vette vingerafdrukken. Want vetvlekken en stof zie je extra goed op een oppervlak met matte afwerking. De grote vraag is dan ook hoe je matte keukenkastjes goed schoon krijgt.

1. Zachte doek die niet pluist

Het is verleidelijk om de keukenkastjes met een vaatdoek of microvezeldoek schoon te maken. Toch kun je die beter links laten liggen. Een matte keuken maak je liever schoon met een zachte, niet-pluizende doek. Hiermee krijg je een streeploos resultaat. Schuursponsjes zijn helemaal uit den boze. Deze veroorzaken krassen en kunnen de matte afwerking aantasten.

2. Lauwwarm water

Sta je vaak in de keuken of heb je kinderen? Grote kans dat je iedere dag vlekken of vingerafdrukken op de keukenfronten krijgt. Vind je dat erg vervelend? Probeer er een gewoonte van te maken om na het koken niet alleen het aanrecht, maar ook de keukenkastjes af te nemen. Hierdoor kunnen vlekken niet aankoeken. Maak de matte keukenkastjes dagelijks schoon met een zachte doek, die vochtig is met lauwwarm water.

3. Ontvettende schoonmaakmiddelen

Dagelijks de frontjes afnemen met lauwwarm water geeft de matte keuken een frisse look, maar voor de hygiëne en hardnekkige vlekken is het verstandig de keuken iedere week met een sopje schoon te maken. Het grootste probleem bij matte keukenkastjes zijn namelijk vetvlekken. Deze krijg je het best weg met schoonmaakmiddel dat ontvettend werkt, zoals afwasmiddel of soda. Vul een emmer voor de helft met lauwwarm water en voeg daar een paar druppels afwasmiddel of een paar eetlepels soda aan toe. Neem hiermee de matte keukenkastjes af.

4. Liever niet chemisch

Nu denk je misschien: kan ik dan ook ontvetter gebruiken voor de keukenkastjes? Beter niet, want ontvetter is vaak erg chemisch. Dit kan niet alleen het milieu aantasten, maar op den duur ook de matte afwerking van de keuken. Ook allesreiniger is niet ideaal, omdat het soms voor vlekken zorgt. Kies liever voor een duurzamer alternatief, zoals afwasmiddel of soda.

Lees ook de instructies van Nolte Keukens:

Link: Hoe maak je je keuken goed schoon?