Daar valt op te werken bij Marinus Keukens

Het keukenwerkblad is één van de gezichtsbepalende onderdelen van de keuken en dat zijn de meeste mensen zich niet bewust.

Daarbij is het een onderdeel van de keuken wat je het meest gebruikt. Daarom is de keuze van het werkblad heel erg belangrijk.

Onderstaand enkele zaken waar op gelet moet worden want er worden best veel eisen gesteld aan een keukenwerkblad.


Waar u op moet letten bij het kiezen van een werkblad:

 • Krasbestendigheid
 • Hittebestendigheid
 • Stootvastheid
 • Onderhoud en Hygiëne
 • Eigenschappen van het basismateriaal
 • Kleurmogelijkheden
 • Milieuvriendelijkheid

Kunststof werbladen (HPL)

Een kunststof werkblad is opgebouwd uit meerdere materialen. Een vrij dikke laag gemaakt van spaanplaat of watervast verlijmd multiplex wordt bekleed met een kunststof toplaag. Deze is meestal uit zogenaamd HPL (= High Pressure Laminate) vervaardigd en kan daardoor tegen intensief gebruik. Bovendien bevat deze toplaag geen poriën en is daardoor erg hygiënisch.

HPL is opgebouwd uit een aantal lagen. De bovenlaag (1) is een harde transparante kunstharslaag (melamine) met daaronder een in kleur en dessin bedrukte decorlaag (2). Deze laag wordt aangebracht op enkele lagen met fenolhars geïmpregneerd kraftpapier. Het geheel wordt onder hoge druk samengeperst tot een harde bekledingsplaat met een dikte van ca. 0,8mm.


Uitvoeringen

Kunststof werkbladen zijn in een grote variatie aan kleuren en motieven verkrijgbaar. Van egale kleuren tot steen- en houtdecors, de combinatie mogelijkheden zijn praktisch oneindig. Tevens kan er een keuze gemaakt worden uit een scala aan diktes en randlijsten. Waaronder bijvoorbeeld een opstaande rand aan de voorzijde van het werkblad (waterkering) welke naadloos in het materiaal aangebracht kan worden. Deze rand voorkomt dat er vloeistoffen van het werkblad af kunnen lopen. Daarnaast behoren ook volkunststof randen, metalen randlijsten (RVS, aluminium) en houten randlijsten tot de mogelijkheden.modern_bruin_hpl-toplaminaat-h3005-st15

Kunststof werkbladen zijn in grote lengtes leverbaar (515cm bij een diepte van 60cm en 400cm bij een diepte van 120cm). Daarmee zijn er weinig naden en aanzettingen nodig.

Onderhoud

Het werkblad kan dagelijks worden afgenomen met een spons of vaatdoekje. Eventuele vlekken (vet, koffie, thee, rode wijn etc.) kunnen worden behandeld met een huishouddoekje of zachte nylon borstel met een zacht afwasmiddel of groene zeep. Hardnekkige (ingetrokken) plekken van inkt, verf, nicotine of viltstift kunnen worden verwijderd met een kleine hoeveelheid wasbenzine of terpentine. Nooit schuurmiddelen (CIF, staalwol) gebruiken! Deze beschadigen de oppervlakte structuur.


Granieten werkbladen

Graniet is in de volksmond een verzamelnaam voor granietachtige steensoorten. In de geologie is graniet een wat enger begrip. Tot de granietachtige behoren o.a. graniet, gabbro en gneis. Ze worden op basis van hun nagenoeg overeenkomstige eigenschappen gerekend tot de granietachtige terwijl ontstaan en samenstelling behoorlijk kan afwijken. Indien wij spreken over graniet hebben wij het over granietachtigen.graniet-jetstone-5

Materiaal

Graniet is een gemengd korrelig, kristallijn stollinggesteente dat ongelaagd van structuur is. Graniet is samengesteld uit verschillende mineraalsoorten die bepalend zijn voor kleurschakelingen van het graniet. Iedere streek van herkomst bezit zijn eigen bijzondere eigenschappen. Dit bepaalt de structuur van het graniet.

Graniet is meer open van structuur dan composiet. Dit geeft het de uitstraling dat graniet zo kenmerkend maakt.  Door deze open structuur kunnen bij strijklicht putjes zichtbaar zijn. Door de oorsprong van het gesteente kunnen er binnen een steensoort afwijkingen in kleur en structuur voorkomen. Ook kunnen er kleine haarscheurtjes en natuurlijke vlekken zijn ontstaan. Deze kenmerken geven een natuurproduct een uniek karakter.


Composiet werkbladen

Composietsteen bestaat overwegend uit kwarts; hetzelfde natuurlijke materiaal dat ook in graniet zit. Daardoor is het ook hard, en heeft het zo’n natuurlijke uitstraling. Maar anders dan graniet is composietsteen niet puur natuur.maxresdefault

Composiet is een innovatief natuurproduct dat staat voor kwaliteit en design. Composiet bestaat voor 93% uit kwartsiet. Dit zijn miniscuul gezuiverde zandkorrels waaraan kleurpigmenten en granietkorrels worden toegevoegd. Het kwartsiet wordt samengevoegd met 7% polyesterhars, waarna het mengsel onder een hoge druk en temperatuur tot plaatmateriaal wordt gevormd.

Tijdens het mengproces in de silo’s kunnen kleurpigment opeenhopingen plaatsvinden, zogenaamde verklonteringen (vlekken) die niet te voorkomen zijn. Dit heeft geen invloed op de kwaliteit, maar wel is het verstandig de klant over de productiewijze en de daarmee samenhangende verschijnselen in te lichten. Na dit proces wordt het materiaal (op dikte) gekalibreerd en wordt de bovenzijde gepolijst.

Voor een nog mooier effect kunnen er stukjes glas, spiegeltjes of andere materialen worden toegevoegd . Composiet is de perfecte basis voor uw werkblad of vloer en is leverbaar in diverse kleurstellingen.volcano-1_02

Eigenschappen

Composiet is een massief materiaal (niet poreus), dus uitermate slijtvast en vanwege de samenstelling gering gevoelig voor breuk (taaier dan graniet)Composiet neemt nagenoeg geen vocht op en is dus hygiënisch en vlekbestendig.

silestone_hyg

Let wel op met agressieve stoffen (zoals afbijtmiddelen e.d.) Deze dienen direct met veel water te worden verwijderd. Doordat de basis van het product uit natuurlijk materiaal bestaat, is kleurverschil tussen de platen altijd mogelijk. Ook afwijkingen ten opzichte van het monster zijn niet te voorkomen.


Keramische werkbladen

Het materiaal van de toekomst, dit materiaal is namelijk onderhoudsvrij. Keramiek is Krasbestendig, Hittebestendig en Vlekbestendig, en bovendien niet poreus. Ideaal voor de moderne consument vanwege de strakke afwerking en uitstraling van het materiaal. Volgens TNO rapporten is keramiek een van de meest gebruiksvriendelijke werkbladen.keramiek-werkblad-ii-600x400

Materiaal

Het materiaal is volledig samengesteld uit natuurlijke materialen, dit betekent dus dat het materiaal volledig recyclebaar is, zo helpt u de natuur ook nog een beetje. Thesize garandeert dat de productie en de levenscyclus van de producten de minimale mogelijke impact op het milieu heeft, met de schoonste processen en technologie om ervoor te zorgen dat afval of emissies gegenereerd tijdens de vervaardiging van het materiaal zijn beperkt tot een absoluut minimum. Alle afvalstoffen van het fabricageproces is correct geïdentificeerd en gescheiden.nrgcms-396138_01

Eigenschappen

LICHTGEWICHT

Het gewicht van de technisch porselein laminaat platen vergemakkelijkt vervoer en goederenbehandeling,vermindering van de beladingsgraad op de bekleding.

WATERDICHT

Waterdicht en bestand tegen vloeistoffen, met een niveau van absorptie van bijna nul.

GEMAKKELIJK TE REINIGEN

Bestand tegen elke vorm van chemische reinigingsmiddel zoals bleekmiddel of ammoniak.

HYGIËNISCH

Het geeft geen schadelijke stoffen en is volkomen geschikt voor contact met voedsel.

IS BESTAND TEGEN HOGE TEMPERATUREN

Brand niet in contact met vuur en er komen geen schadelijke stoffen vrij wanneer blootgesteld aan hoge temperaturen.

IS BESTAND TEGEN SLIJTAGE

Het harde oppervlak maakt het bestand tegen krassen en slijtage.

IS MILIEUVRIENDELIJK

Bestaan geheel uit natuurlijke materialen, het bevat geen stoffen die schadelijk zijn voor het milieu en het materiaal is volledig recyclebaar.ker

Onderhoud

Bij normale verontreiniging hoeft u het blad slechts af te nemen met een natte doek. Vlekken kunt u met een sopje of eventueel Cif (zonder citroen) verwijderen, en kalkplekken kunt u behandelen met natuurazijn. Gebruikt u echter nooit harde schuurmiddelen, zoals schuurpapier, en ook geen agressieve middelen zoals zuren en chemische producten. Die middelen zult u bij morsen direct moeten verwijderen om onherstelbare schade te voorkomen.


DEKTON WERKBLADEN

Een werkblad in Dekton heeft vele voordelen. Dat heeft vooral te maken met de hardheid en compactheid van het materiaal.

ZEER KRASBESTENDIG EN SLIJTVAST

Dekton heeft een zeer hoge krasbestendigheid. Je hoeft dus in principe geen snijplank te gebruiken bij het bereiden van voedsel. Toch kun je dit beter wel doen want door gebruik te maken van een snijplank voorkom je dat de messen te veel slijten. Een Dekton werkblad is beter bestand tegen slijtage dan bijvoorbeeld graniet. Daarom wordt het ook wel toegepast in openbare gelegenheden bij vloeren die veel belopen worden.

VLEKBESTENDIG EN KLEURVAST

Een werkblad in Dekton is geheel vlekvast. Je kan er dus zonder problemen wijn of koffie op morsen zonder dat dit vlekken veroorzaakt. Zelfs druppels chloor, afvoerreiniger of oven-ontvetter veroorzaken geen schade aan een dergelijk werkblad. Dit heeft te maken met de extreem lage poreusheid van het materiaal. Dekton bevat geen hars (zoals composiet) dat kan verkleuren door chemische invloeden. De hardnekkigste vlekken kunnen makkelijk van het werkblad worden verwijderd. Dekton is zeer goed bestendig tegen ultraviolette straling van de zon. Het werkblad zal dus nooit verkleuren, ook niet na tien jaar.

HITTEBESTENDIG

Op een Dekton werkblad kan je zonder problemen een hete pan zetten.  Het werkblad zal niet gaan verkleuren, beschadigen of barsten wat het een stevige concurrent maakt voor composiet werkbladen. Daarnaast heeft dit materiaal een lage thermische uitzettingscoëfficiënt waardoor het bij sterke temperatuurwisselingen niet gaat werken. Het kan eventueel zelfs vrieskou doorstaan. Daarom wordt Dekton ook wel voor allerlei buitentoepassingen gebruikt, bijvoorbeeld als gevelbekleding.

 


Afsluitend
Bovenstaand zijn de meest vookomende materialen voor werkbladen en vele andere toepassingen. Natuurlijk zijn er ook nog andere materiaalkeuzes mogelijk zoals:

 • Beton
 • Massief hout
 • Vol kunststof
 • Terrazzo
 • Glas
 • Roestvrijstaal

Laat u uitgebreid informeren over vele mogelijkheden voor het toepassen van de verschillende materialen van werkbladen, eettafels, bars en rugwandbekleding. Ook hier is alles met alles te combineren.