Hoe veilig is uw keuken…

Kinderen lopen verbrandingen in de meeste gevallen op in de keuken. Dat komt door het omvallen of omtrekken van een pan van het fornuis of aanrecht tijdens het koken. Maar er schuilt ook in andere hoeken van de keuken gevaar voor verbranding, want als uw kind via een la omhoog kan klauteren zit hij in een mum van tijd bij de heetwaterkraan of oven. Hieronder per ‘keukengevaar’ een aantal tips:


kind_en_mes_01


 Vaatwasser

Tijdens en direct na een wasbeurt kan er stoom vrijkomen uit de vaatwasser die brandwonden kan veroorzaken. Laat uw kind dus niet bij de vaatwasser wanneer deze aan staat of net klaar is. Wees er zeker van dat de vaat voldoende is afgekoeld voordat u de vaatwasser opent.


 


Fornuis

Gebruik zoveel mogelijk de achterste pitten van het gasfornuis. Draai de stelen van de pan naar de zijkant of naar achteren tijdens het koken. Met een fornuisrekje voorkomt u dat pannen omvallen of dat uw kind pannen kan omtrekken van het fornuis. U kunt een fornuisrekje kopen bij babyspeciaalzaken, thuiszorgwinkels of doe-het-zelfzaken. Let op: het fornuisrekje kan warm worden.


veiligheid_in_de_keuken_01


Veranker een losstaand fornuis aan de muur of vloer. Als uw kind dan op de ovendeur of greep van een lade gaat staan, kan het toestel niet naar voren vallen. Zet geen stoelen of andere opstapmogelijkheden in de keuken die een kind kan gebruiken om bij het fornuis te komen.


Als de oven aanstaat, kan de buitenkant van de ovenruit erg heet worden. Kinderhandjes en gezichtjes kunnen eraan blijven plakken. Een ovenruitbeschermer schermt de hete ruit af. Let op: de ovenruitbeschermer wordt wel warm. Een kind kan de ovendeur als opstap gebruiken om bij de kraan of het fornuis te komen. Zet de ovendeur daarom vast met een ovenslot. Zet geen stoelen of andere opstapmogelijkheden in de keuken die een kind kan gebruiken om bij de kraan te komen. Leer uw kind van twee jaar of ouder hoe u met de kraan omgaat; eerst de koude kraan opendraaien, daarna pas warm water erbij en bij het afsluiten precies andersom; eerst de warme kraan dichtdraaien, daarna de koude. Kinderen jonger dan twee jaar kunnen dit nog niet onthouden. Laat een kraan monteren met temperatuurbegrenzer. Deze begrenzer kan door een volwassene eenvoudig ingesteld worden, voor een kind is dit niet mogelijk.


fornuisrek-4kant


Keukenladen

Uw kind kan laden als opstap gebruiken om bij de kraan of het fornuis te komen. Zet laden daarom vast met een sluithaakje. Een sluithaakje is een kunststof haakje dat aan de binnenkant van een lade of deurtje bevestigd kan worden.


kvh6


Wat kunt u verder doen om brandwonden tijdens het koken te voorkomen?

Houd uw kind weg uit de keuken tijdens koken. Als u een open keuken heeft, kunt u afspraken maken met uw kind. Zeg tegen uw kind dat hij niet bij het fornuis, de kraan of de oven mag komen. Laat uw kind in een hoekje spelen, of laat hem iets doen wat hij op veilige afstand van het fornuis, de kraan of de oven kan uitvoeren. Zet apparaten die heet kunnen worden achter op het aanrecht (denk aan een tosti-ijzer of frituurpan), zodat uw kind er niet bij kan en het kan omtrekken. Maak de snoeren van de apparaten, bijvoorbeeld van het koffiezetapparaat en waterkoker, zo kort mogelijk en leg ze achter op het aanrecht.


  • Leeg na gebruik de waterkoker.

  • Laat de frituurpan op een veilige plek afkoelen zodat een kind er niet bij kan.

  • Zet kannen hete thee of koffie buiten bereik van uw kind.

  • Berg lucifers en aanstekers goed op zodat een kind er niet bij kan.